Trelleborg
Rotaryklubb

Veckobrev, 24 februari 2022

 
På torsdag 3 mars 2022 berättar våra gäster om bostadsmarknaden i Trelleborg men också vad som händer "på landet"!
 
 
Dagens föredrag - Hembygdsföreningen Södra Åby
Ulla-Britt är ordförande i Södra Åby Hembygdsförening som grundades 1943. Ulla-Britt underströk att hon vurmar för landsbygden i allmänhet och Söderslätt i synnerhet.
Föreningen är mycket aktiv och har som huvuduppgift att ”Bevara, dokumentera och bibehålla gemenskapen mellan byborna, såväl gamla som unga”. Föreningen har 324 medlemmar. Noteras bör att byn har 190 invånare. Föreningen ansvarar för Möllan (Byggd 1682, men fundamentet kan vara från 1500-talet), Fryshuset och Byahörnan som ligger i ett hus byggt 1895 och som fungerar som Föreningslokal. Huset inköptes 2016 av kyrkan. 
Man anordnar många aktiviteter under året. Exempelvis kyrkokonserter, temadagar som berör antikt/konst/loppis/marknader/vinprovning/ljusvandring/byastädning samt ger man ut en byatidning 2 ggr/år. Största sponsorer är Stiftelsen Bertelsta, Leader Söderslätt och Trelleborgs kommun som man tillsammans med driver MAMBA, ett EU-projekt som bl.a. resulterat i det populära kontorskaféet i byn.
Södra Åby är ett bevis på att landsbygden lever och Hembygdsföreningen marknadsför byn som ”Hjärtat på Söderslätt mitt emellan Anderslöv och Smygehamn”.
Mer info finner du om du googlar på södra Åby Hembygdsförening.
Presidenten tackade för ett intressant föredrag och Ulla-Britt avtackades med en varm applåd.
Vid tangentbordet,
Lars E Fränngård

Rotaryärenden

Dagens president: Jens Hultén

Gästande Rotarianer

Närvarande: 10

Vinlotteriets vinnare: Ivan Pettersson

Övriga Rotary ärenden: Stort tack till dagens gästvärd, Lars E Fränngård för gott arbete.   Nästa veckas gästvärdar, Christer Dahlsjö och Staffan Magnusson, hälsas hjärtligt välkomna!                 

Please add mailservice@clubrunner.ca to your safe sender list or address book.
To view our privacy policy, click here.
 
ClubRunner
102-2060 Winston Park Drive, Oakville, ON, L6H 5R7
ClubRunner Mobile