Veckobrev, 8 oktober 2021

Välgörenhet för barn i vårt närområde
På Julaftonskväll satt jag och tittade på alla tindrande ljus, var det bara jag som inte firade jul. Kanske det var tid att gå in till mamma, idag var hon åtminstone nykter.
Palm Tree Hotel öppnar i samarbete med Svenska kyrkan i Trelleborg 19/12 upp för ca 50 barn som kommer från familjer med alkohol-, narkotika- våld och/eller fattigdomsproblematik. De får då sova på hotel, äta julmat, träffa tomten och mycket annat som hör julen till.
Torsdagen 14 oktober träffas vi på Palm Tree Hotel för intagande av lunch följt av ett intressant föredrag av ägarna gällande deras välgörenhet.

Mötet i torsdags 7 oktober
Föredrag: Kosovo, ur mitt polisperspektiv
Polis Hans Bengtsson har tjänstgjort inom polisen i 30 år och varit på plats i Kosovo 2009-2010 respektive 2015-2018. Kosovo är ett mycket speciellt land i Europas historia. Redan 1389 ville omanska riket invadera Serbien och 1998-1999 bildades Kosovo som idag bebos av Albaner och Serber som har mycket svårt att samarbete. I den södra delen, där Albaner styr, är albanska språket som gäller i norr är det serbiska och floden Mitrovica delar landet. Man är idag 1,9 miljoner innevånare och landet är stort som Skåne dvs 10 ggr 10 mil.
Hans, som polis, har försökt hjälpa till med olika aktivitetsplaner som: säkerhet/narkotika/terrorism/trafficking men också valövervakning. Men även mycket annan hjälp har Sverige och polisen ställt upp med som: studiebesök, polismaterial och Datorer-IT hjälp!
Mycket rörigt med ett land som inte har en "egen" ekonomi!
Hur länge kan detta förtsätta i Kosovo?
Stort tack till Hans för ett mycket informativt och givande föredrag.

Övriga gäster: Hans Bengtsson
Närvarande: 18
Dagens vinnare av vinflaskan: Roland Hansson, tackar
Övriga Rotaryärenden: De kommer att finnas julkort och almanackor som kan beställas hos Jens.
Nu är fördrag klara för hela hösten och nedan ser ni vad som sker i oktober.
Lars Fränngård har en minnesskrift från Sjöormens Rotaryklubb som kan erhållas vi ett mail eller tel. samtal till Lars.

Kommande träffar i oktober:
14/10 Palm Tree Hotel, Välgörenhet
21/10 Dannegården. Europcar, Christel Persson. Kan man hyra bil?
28/10 Dannegården. Malin Larsson. Artificiell Intelligens, vad är det för något?